Solidariteit met #OccupyGezi in Nijmegen

geplaatst in: Vrede & globalisering | 0

Afgelopen week werd twee keer in Nijmegen gedemonstreerd in solidariteit met #OccupyGezi, de Turkse opstand die twee weken geleden begon naar aanleiding van de geplande vernietiging van een park ten koste van een winkelcentrum. Het waren de meest vrolijke en energieke protesten die ik sinds lange tijd in Nijmegen heb meegemaakt. Er werd eindeloos gedanst en gezongen, afgewisseld met emotionele verhalen. Vele spontane, humoristische en rake leuzen werden gescandeerd of op geïmproviseerde bordjes geschreven. En: het initiatief en de organisatie was grotendeels in handen van vrouwen, alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Gezi Park is overal

Het is al weer behoorlijk lang geleden dat “Bella ciao” door de straten van Nijmegen klonk. Toevallig zag ik laatst een filmpje van de Pierson opstand waar dit strijdlied door een zitblokkade gezongen werd. Ik realiseerde me dat de slag om Gezi Park in Istanbul symbool staat voor een strijd die overal in de wereld plaatsvindt: een strijd voor publieke ruimte, voor natuur en het leven, voor vrijheid. Ook in Nijmegen. In de Piersonstraat was het een parkeergarage, in het Valkhofpark een restaurant in een neptoren, en nu op Plein 1944 luxe appartementen en winkels. Iedere vierkante centimeter wordt bedreigd en opgeslokt door een abstracte en onmenselijke machine. Een machine die draait op geld, machtsmisbruik, uitbuiting en geweld.

Nederland: versuft, maar niet verloren

Rutte is geen Erdogan, maar er zijn wel een aantal overeenkomsten. Beide heren vertegenwoordigen een parasitair systeem dat in handen is van multinationals en financiële instellingen. Beide heren wapperen met dogmatische vlaggen om hun daden te rechtvaardigen: en wat is het verschil tussen religieus fundamentalisme of het fundamentalisme van de ‘vrije’ markt?

Nederland lijkt voorlopig nog in een diepe narcose, en liggen we massaal aan het infuus van allerlei schijnzekerheden zoals hypotheken, pensioenen, zorg- en onderwijsstelsels, vaste contracten, etc. Dit alles wordt nu in hoog tempo tot op de laatste druppel uitgemolken door een stelletje aasgieren, bonusjagers en andere boeven. En er zal een dag komen dat we ook in Nederland wakker schrikken uit deze droomwereld, en dat we beseffen dat we niks meer te verliezen hebben omdat alles al verloren is. De Turken geven de wereld hoop: ze laten zien wat er mogelijk is als je niet meer bang bent, als het verlangen naar vrijheid de angst en het cynisme heeft overwonnen. Ik ben zo blij dat er Turks bloed door het hart van Nijmegen stroomt. Het is een verademing.

“Another world is not only possible, she’s on the way and, on a quiet day, if you listen very carefully you can hear her breathe.”
– Arundhati Roy

{youtube}LlO42azYIPI{/youtube}
Demonstratie op het Koningsplein op woensdag 5 juni 2013

Zie ook:
Foto’s van 5 juni