Groesbeek: terrein van Hooge Hoenderberg gekraakt

geplaatst in: Wonen & kraken | 0

Er kwam weer eens iets op mijn fietspad. Natuurlijk kwam ik met dit mooie weer de nachtboswachter van Groesbeek tegen. En hij vertelde me dat het landgoed de Hooge Hoenderberg is gekraakt. Dat lag/ligt 200 m verder aan de Bisseltsebaan. Dus ik ging direct kijken. De Hooge Hoenderberg ligt precies voor het punt waar de oude spoorlijn naar Groesbeek de Bisseltsebaan kruist. Dat is ook naast de Mulderskop waarover zoveel te doen is geweest over de kaalslag van de bomen aldaar.

Ik stond net met de krakers te praten toen de journalist van de Gelderlander kwam. Morgen komen ze voor een uitgebreider artikel op as zaterdag met foto’s. Het maakte op mij allemaal een goeie indruk. 15 à 30 krakers voor de eerste fase. Daarna blijven er iets minder zitten als alles goed gaat. De eigenaar heeft er al 20 jaar niets meer aan gedaan en wil het voor 6 miljoen verkopen maar ligt met de gemeente in de clinch over de bestemming. Die is nu hotel/horeca en hij wil bewoning. Het is maar de vraag of de eigenaar een aanklacht indient want hij is al wat ouder en heeft geen zin in gedoe. Als hij geen aanklacht indient dan heeft de gemeente niet veel goeie gronden om te ontruimen.

De krakers zijn van het idealistische hippie-achtige type maar missen misschien toch wel een beetje ervaring.  Zij hebben al een hoop vervuiling opgeruimd want er wordt daar zo het een en ander over het hek gekieperd. Ik heb ze oa geadviseerd voor hun PR om er de nadruk op te leggen dat zij de troep opruimen en dus niet veroorzaken en dat zij kleinschalige natuurvriendelijke projecten willen ontwikkelen. Want het is een schitterend landgoed met een prachtig uitzicht. En er staan vast wel een paar bijzondere plantjes of paddestoelen. Er zitten misschien/wellicht wel uilen of vleermuizen. En wat ik weet van vogelaars is dat je ongeveer daar bij zonsondergang de zeldzame nachtzwaluw moet kunnen horen. En deze plek ligt bovendien op een kruispunt voor veel wandelaars en fietsers. Je zou er goed iets kunnen doen met thee schenken en informatie over de natuur.

Mooi allemaal. Ik zou zeggen: ga er eens een kijkje nemen als het even kan. Je bent welkom.

{youtube}SBFfRMuI-YM{/youtube}
Fragment nieuwsuitzending TV Gelderland

Statement van de krakers:

Het doel van deze actie is om deze plek die ontzettend mooi en bijzonder is weer een functie te laten hebben en waarin groen wonen centraal staat. Het terrein wordt op dit moment aan zijn lot over gelaten. Wij zien verloedering, vernieling en verwaarlozing. Uit onderzoek dat we hebben gedaan blijkt dat er verschillende plannen zijn geweest voor dit terrein die niet aansloten bij de rust en de natuur die deze plek zo eigen is. Door hier te gaan wonen willen wij op een unieke manier zorg dragen voor het terrein en de natuur: Dit willen wij onder ander doen door:

Samen werken: samen zijn wij van plan de groenvoorziening te waarborgen en weer tot zijn volle recht te laten komen. Door middel van samenwerking willen we zelfvoorzienend worden en streven wij naar een milieuvriendelijke manier van leven. Ideeën hierover zijn: een moestuin, een eco-toilet, gebruik van zonnepanelen, een gezamenlijke keuken, het opvangen van regenwater voor hergebruik etc.

Samen wonen: Als groep zijn wij bij elkaar terecht gekomen doordat wij dezelfde idealen delen. Toch hebben wij allen een verschillende achtergrond: van studenten, werkenden, zelfstandigen, kunstenaars tot vrijbuiters. Door deze variatie binnen de groep zijn er veel mogelijkheden om deze doelen te verwezenlijken.

Samen zorgen: Zorgdragen voor de natuur en elkaar zijn voor ons essentiële punten. Zorg draag je natuurlijk niet allen voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Zodra de eerste projecten op gang zijn gekomen zullen we dan ook een open dag houden voor de buurt. Hopelijk voelt u zich uitgenodigd om langs te komen, en kennis te maken met deze manier van leven.

Zie ook:

Gelderlander: Terrein van Hooge Hoenderberg gekraakt
Omroep Gelderland: Landgoed in Groesbeek gekraakt
DeGroesbeek.nl: Kraakacties in Groesbeek [met foto’s]