Artikel 140 Voetbaltoernooi in Nijmegen

geplaatst in: Overig nieuws | 0

Op zondag 19 augustus zal om 13:00 op de velden van RKSV Brakkenstein in Nijmegen de 15e editie van het art. 140 voetbaltoernooi van start gaan. Ontstaan in 1997, om geld in te zamelen voor een anti-racistische groep in Utrecht, en als reactie op de massale arrestaties in Amsterdam tijdens de EU-rotop eerder dat jaar.

Honderden demonstranten en passanten werden toen opgepakt op grond van art. 140, lidmaatschap van een criminele vereniging. Hiermee probeerde justitie dit wetsartikel op wel heel vreemde wijze toe te passen en had ondertussen vele in hun ogen relschoppers en andere radikalen ´van de straat’ . Veel mensen hebben hierdoor op nare wijze enige tijd onterecht vastgezeten .

De jaarlijkse voetbaldag voor krakersters, actievoerders en andere alternatievelingen vindt op wisselende plekken in het land plaats, waar vriendschappelijk en niet-commercieel voor de beker (of niet) wordt gevoetbald. Ook dit jaar zal het inschrijfgeld van de teams naar een goed doel gaan. Dit jaar zal het inschrijfgeld gaan naar solidariteitscafé Mulawan. Zij zullen tevens dit jaar voor een lekker bord eten zorgen. Meer info over Mulawan onderaan dit bericht.

Vorig jaar deden er 4 teams mee en werd het toernooi gewonnen door Nijmegen 1. Deze uitslag heeft ervoor gezorgd dat dit voetbaltoernooi wederom in Nijmegen plaats zal gaan vinden.

Doe ook mee: schrijf je in als team of kom met een elftal meespelen. In principe 11 tegen 11, maar kleinere teams zijn natuurlijk ook welkom! Stuur een mail naar art140toernooi@riseup.net om je in te schrijven.

www.artikel140toernooi.wordpress.com

 


 

Over MULAWAN solidariteitscafé

eten zonder grenzen!

Sinds de zomer van 2010 bestaat het Mulawan eetcafé. Er wordt iedere even week op vrijdag een diervriendelijke 3-gangenmaaltijd geserveerd in de Klinker. Op je bord zul je gerechten vinden die geïnspireerd zijn op bekende en onbekende recepten uit verre streken. De opbrengst van het eetcafé gaat naar migranten zonder papieren in Nijmegen. Daarnaast zorgen we maandelijks na het eten voor interessante info-avonden over migratie.

Wij koken…
uit solidariteit met hen die (over)leven zonder papieren

Mensen die migreren worden onderworpen aan een strenge selectie aan de poort. Europa is vervallen tot een werkelijk militair bewaakte entiteit die er alles aan doet mensen buiten te houden. In Nederland en Europa worden de eisen om voor een asiel- of een andere verblijfsvergunning in aanmerking te komen telkens aangescherpt. Vele mensen die geen status in Nederland krijgen en die niet terug kunnen of willen, zijn illegaal gemaakt en worden vervolgens opgejaagd en uitgesloten van de samenleving.
Zij moeten hier zonder rechten, zorgverzekering of inkomen zien te overleven. Daarbij voortdurend het risico lopend om uitgebuit, opgesloten en uitgezet te worden. Wij ondersteunen mensen die niet (wit) mogen werken en geen aanspraak kunnen maken op sociale voorzieningen.

…voor een wereld zonder grenzen

EU-regeringen en multinationals halen dagelijks grondstoffen evenals voedsel voor de westerse luxe binnen hun grenzen en exporteren goederen voor grote eenzijdige winsten. Met alle gevolgen van dien voor de lokale leefomgeving, economie en gemeenschappen. Dit terwijl de grenzen van het rijkere westen voor personen uit de zogenaamde ontwikkelingslanden enkel meer en meer worden dichtgespijkerd. Levens van vele mensen worden kapot gemaakt door de controleapparaten van natiestaten en kapitaal. Voor ons is Mulawan niet enkel liefdadigheid, maar onderdeel van de strijd voor een wereld zonder grenzen en staten. Een wereld waarin mensen zelf kunnen kiezen waar zij zich willen bevinden, ongeacht waar zij zijn geboren.

PRAKTISCH

Mulawan vindt iedere even week plaats in De Klinker, Van Broeckhuysenstraat 46, Nijmegen
Eten: 19:00, open 18:30 uur. Richtprijs: €10,-, maar naar draagkracht
Reserveren noodzakelijk via mulawan_eetcafe AT hotmail.com of 024-3605208
Meer info: http://www.grotebroek.nl/

MOMENTEEL HEBBEN WE EEN ZOMERSTOP. OP 24 AUGUSTUS OPENEN WIJ WEER ONZE DEUREN.