Expositie en documentaire over Palestina

geplaatst in: Vrede & globalisering | 0

Op dinsdag 19 juni 2012 is er een expositie “Graffiti.nl in Palestina” en wordt de documentaire “5 Broken Cameras” vertoond in Lindenberg Aldenhof 13-90 Nijmegen. Aanvangstijd is 19.00 uur voor de expositie en 20.00 uur voor de documentaire. De entree voor de expositie en de documentaire is gratis.


Expositie: Graffiti.nl in Palestina

Rob Arts is een graffitischrijver die van zijn hobby zijn werk heeft weten te maken en hij zet deze expressieve kunstvorm in  voor een hoger doel. Zijn reizen naar de Gazastrook en de Westelijke Jordaan oever waren een inspiratiebron voor Rob en het ‘canvas’ van deze graffiti schrijver kreeg een compleet andere betekenis na zijn bezoek aan Palestina.
De muur, honderden kilometers lang, gebouwd door Israël als afscheiding met Palestina dienend als veiligheidsmaatregel, staat volgens Rob symbool voor de onderdrukking van het Palestijnse Volk. De checkpoints, de reisverboden en andere maatregelen doen volgens hem de kwaliteit van het leven in de westbank in rap tempo afnemen.

Hij werkte met jongeren uit diverse vluchtelingenkampen. Het doel: graffiti als tool voor een vreedzame expressie en stimulering van creativiteit bij deze jongeren. Dit is essentieel voor het verwerken van de nare ervaringen in hun leven, vindt hij. Zo gaf Rob o.a. workshops aan Palestijnse jongeren op de muur en begeleidde een project dat diende als vreedzaam protest tegen de dagelijkse gevolgen van deze muur voor de Palestijnse bevolking.
Op dinsdag 19 juni om 19.00 uur vertelt Rob kort over zijn ervaringen en zijn geëxposeerde werken, gemaakt naar aanleiding van zijn reizen. Aansluitend wordt om 20.00 uur de documentaire “5 broken camers” vertoond.


Documentaire: 5 Broken Cameras

De Palestijnse landarbeider Emad heeft vijf videocamera’s. Elk van deze camera’s vertelt een deel van het verhaal over het verzet van zijn dorp tegen de onderdrukking door Israël. Emad woont in Bil’in, een dorp op een paar kilometer afstand van de bezette westelijke Jordaanoever. Met de eerste camera legde hij vast hoe in 2005 de bulldozers kwamen om olijfbomen uit de grond te trekken waar, dwars door het land van zijn dorpsgenoten, de muur werd gebouwd die de oprukkende Joodse nederzettingen van de Palestijnen moest scheiden.


Documentaire reeks ‘DocUnite’

Kunst en een (maatschappelijk) kritische houding zijn van oudsher onlosmakelijk verbonden. Lindenberg New Arts toont in de reeks documentaire-avonden ‘DocUnite’ maatschappelijk relevante onderwerpen.

Meer informatie is te lezen op www.newartsnijmegen.nl