Doe mee met Occupy Nijmegen

geplaatst in: Overig nieuws | 0

Inmiddels staat het tentenkamp van Occupy Nijmegen alweer drie weken op het Valkhof. Wie zijn deze mensen? Waar staan ze voor? Hoe worden dingen georganiseerd? En hoe kun je meedoen?

  • De komende Open Avond van Bataforum gaat op bezoek bij Occupy op donderdag 10 november. Verzamelen om 20.00 uur bij de Klinker!
  • Op vrijdag 11.11.11 vindt er weer een manifestatie plaats bij Occupy: vrijwilligers en activiteiten welkom!

Wat is Occupy Nijmegen?

Geinpireerd door de opstanden in Tunesië, Egypte, Spanje, Griekenland en Ijsland werd in september 2011 Wallstreet bezet door een bont gezelschap van mensen die een einde willen aan de ongelijke verdeling van macht in de wereld. Sinds de wereldwijde actiedag van 15 oktober worden vervolgens overal pleinen en parken bezet, zo ook in Nijmegen.

{youtube}BVPS6d_SnFw{/youtube}
Op 15 oktober, de wereldwijde actiedag van Occupy, start een groepje op het station van Nijmegen. Vervolgens worden op maandag 17 oktober op het Valkhof de eerste tentjes neergezet.

De bezetters stellen voorop dat zij geen concreet eisenpakket hebben, maar in plaats daarvan nodigen zij iedereen uit om deel te nemen aan een veranderingsproces: 

Wij hebben geen kant-en-klare oplossing, omdat we open staan voor alle ideeën. Het wereldwijde probleem kan niet opgelost worden met een paar simpele wetsvoorstellen. Wel kunnen we samen zorgen voor globale verandering in opvattingen en mentaliteit. De Occupy-beweging heeft als doel een platform te creëren waar burgers wereldwijd samenkomen om constructief te praten over onze beschaving. So let’s sit down and talk about it!” (www.occupynijmegen.org)

Wat doet Occupy Nijmegen?

Dagelijks worden vergaderingen gehouden (om 11:00 uur en 20:00 uur) waarbij praktische zaken van het tentenkamp, maar ook toekomstplannen worden besproken.  Iedereen kan deelnemen en voorstellen inbrengen. Besluiten worden bij consensus genomen. De laatste weken zijn er regelmatig grotere acties, manifestaties en bijeenkomsten georganiseerd:

{youtube}BllyRcA0w30{/youtube}
Toespraken tijdens de Moneyfestatie op zaterdag 22 oktober op het Koningsplein.


Stadswandeling van Occupy Nijmegen op zaterdag 29 oktober.

Hoe kun je meedoen?

Je kunt op allerlei manieren bijdragen aan Occupy Nijmegen. Natuurlijk is niet iedereen in de gelegenheid om zelf een tentje op te zetten. Maar je kunt ook helpen met dagelijkse activiteiten in het kamp. Zo wordt er gekookt, wordt er gewerkt aan een boekenhoekje en het organiseren van lezingen, workshops en filmavonden. Misschien heb je zelf nieuwe initiatieven, dus kom langs om ze te delen.

Occupy Nijmegen op Facebook