Pierson 30 jaar: debat en radio

geplaatst in: Wonen & kraken | 0

In het kader van de herdenking van de Pierson-opstand in februari 1981 worden verschillende activiteiten georganiseerd. Zo is er op dinsdag 22 februari een debat over leegstand en woningnood. Daarnaast wordt op radio en tv Nijmegen1 de hele week aandacht besteed aan de Pierson.
Vanuit Bataforum (het Nijmeegs Sociaal Forum) wordt op dinsdag 22 februari a.s. een leegstandsdebat georganiseerd.

Het debat is op dinsdag 22 februari a.s., van 20 tot 22/22:30 uur in Café Van Buren te Nijmegen. De toegang is gratis.
De datum is niet onbelangrijk: 22 februari 1981 was (nu precies 30 jaar geleden) de laatste avond van Vrijstaat De Eenhoorn (de Pierson akties)! De volgende ochtend was de ontruiming.

Er is van alles op de rails gezet.
O.a.:

  • live-uitzending op zondag 20 februari via Nijmegen1 radio, met veel aandacht voor nu (leegstand en woningnood nu; afbraak in bijv. Waterkwartier; ook de sociale afbraak in de wijken)
  • elke dag van die week 30 minuten ‘Radio Rataplan’ op Nijmegen1 radio
  • Piersonstraat is straat van de week op Nijmegen1 TV
  • debatavond op dinsdag 22 februari (posters en flyers worden nu verspreid)
  • de website www.depierson.nl is inmiddels de lucht, en wordt permanent.

Het leegstandsdebat van 22 februari gaat met name over de aktuele plaatselijke (en landelijke) situatie: leegstand (ook boven winkels) en woningnood, cijfers, beleid, de afbraak van woningen en van sociale strukturen, de mogelijkheden die de nieuwe leegstandswet al dan niet biedt, e.d.
Ook wordt (zonder geluid) de VHS-film ‘Piersons Unknown’ vertoond die in 1981 door twee studenten is gemaakt.

Voor het leegstandsdebat worden als panelists of als sprekersters uit het publiek uitgenodigd: Wouter van Eck van GroenLinks (o.v.); iemand van de Woonbond; iemand van de WBVG; de Nijmeegse gemeenteambtenaar die de leegstandscijfers en het beleid kent; krakers van toen en nu; een Nijmeegse makelaar; iemand van de Vereniging Binnenstad Ondernemers; Pierson wijkbewoners ‘van toen’; Stg. Slak; Akku.

Download de poster als pdf