Verslag Open Avond 10 december 2009

geplaatst in: Verslagen | 0

Hier het verslagje van de Open Avond op donderdag 10 december 2009. Met aandacht voor de crisis in de lokale politiek en updates over het Huis van de Topsport en klimaatacties in Nijmegen.

Aanwezig: Arthur, Kenan, Els, Luc, Toon, Frans K. Frans E. Ronald, Gertjan.

Els en Luc zijn van een nieuwe actiegroep: “Burgers voor gentech-vrij voedsel”. Zij richten zich op consumenten, milieugroepen, boeren en de gemeenteraad. Zij zijn door Ronald uitgenodigd en komen een keer kijken.

Drie onderwerpen op de agenda: De val van Havana aan de Waal, het Huis van de Topsport en klimaatacties ter gelegenheid van ‘Kopenhagen’.

De val van het college etc:

Veel inleidende en informatieve opmerkingen. Veel kleine discussietjes. Wat vinden wij? Zouden wij wel of niet iets moeten doen?

Dit alles resulteert in een voorstel van Arthur om toch met een verklaring te komen waarin wij op een positieve manier zeggen wat wij willen met de stad. Zonder ons aan politieke partijen te verbinden. En zeker niet met een waslijst programmapunten. Maar wel met belangrijke en interessante voorbeelden van elders op de wereld waar ze laten zien hoe het ook kan. In België is er bijvoorbeeld een stad met gratis openbaar vervoer etc. “Een goeie utopie” wordt er geroepen. Volgens ondergetekende gaat dit over idealen.

Arthur begint aan een verklaring hoe wij een ‘ideaal Nijmegen’ graag zouden zien. Het gaat om mooie inspirerende perspectieven (snel genoemd werden de terreinen; cultuur, duurzaamheid, vervoer en onderwijs). Misschien gaan wij tegen de verkiezingen een advertentie plaatsen. Misschien een feestje? Samenwerking met kunstenaars? We beraden ons nog over de vorm en over de inhoud.


Het Huis van de Topsport:

Dit onderwerp is controversieel verklaard en wordt dus niet meer in deze college periode behandeld. Het was natuurlijk vooral een persoonlijk prestige project van Paul Depla. Waarvan je je af kan vragen of de Nijmegenaar hier wel op zit te wachten, laat staan geld aan uit wil geven (een eerste onderzoek heeft nu al anderhalf miljoen euro gekost!). Er wordt dan ook gelijk geroepen: “mooi onderwerp voor een referendum”. Als de politiek dit fiasco en financieel debacle in wording, niet netjes op een zijspoor weet te manouvreren lijkt mij een referendum inderdaad een uitstekende manier om dit rampzalige plan af te schieten.

Woensdagavond 16 december overleg bij de Broeikas. O, ja er zijn nog halfgare initiatieven voor een andere opzet en andere lokaties voor dit maffe huis. Maar die geef ik (GJ) ook weinig kans.

Klimaatacties:

Nijmegen bruist de komende week van de klimaatacties. Er is een hele serie clubs die samenwerken in de gelegenheidscoalitie: ‘Klimaatactie Nijmegen’. Maar dat kunnen ze zelf het beste zeggen op hun eigen site: http://klimaatactienijmegen.wordpress.com/

Hou jullie taai tijdens de donkere dagen voor de Kerst.

Gertjan.