Dag van de Mensenrechten: fakkeltocht voor Nigeria

geplaatst in: Vrede & globalisering | 0

Donderdag 10 december organiseert Amnesty International een fakkeltocht door het centrum van Nijmegen onder begeleiding van de sambaband Animado. Aansluitend is er een Party for Peace in café Allicht in de Hertogstraat. Iedereen mag meelopen. Het is namelijk een feestje van iedereen: de verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

De tocht start om 17.00 op het Mariënburgplein voor de bibliotheek. Marjolein Pieks (dichteres, poëzie koerier) draagt een gedicht voor.  Rond 18.30 eindigt de fakkeltocht  bij café Allicht in de Hertogstraat, waar dan een Amnesty benefit / Party for Peace begint. Er is een jamsessie en open podium met Aram Scholten (Fanny May). Dj’s zijn DJ Daniël & DJ Robin (funky stuff). 

In 1948 hebben alle landen die lid zijn van de Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens ondertekend. De verklaring bevat dertig mensenrechten die voor iedereen, in ieder land zouden moeten gelden.

De meeste van deze mensenrechten zijn voor ons in Nederland vanzelfsprekend: we zijn allemaal gelijk voor de wet, iedereen heeft recht op onderwijs, je mag niet zomaar zonder reden opgesloten worden, je mag gaan en staan waar je wilt, enzovoort.
Helaas zijn mensenrechten nog niet overal vanzelfsprekend. Daarom vraag Amnesty International aandacht voor schendingen van mensenrechten overal ter wereld.

Dit jaar wordt er aandacht besteed aan de situatie in de Nigerdelta in het Afrikaanse Nigeria. In Nigeria wordt al vijftig jaar olie gewonnen door de Nigeriaanse overheid en grote internationale oliemaatschappijen. Er wordt veel geld verdiend aan de olie, maar voor de lokale bevolking leidt de industrie tot vervuiling, corruptie en armoede. Veel pijpleidingen liggen dicht bij huizen, landbouwgrond en waterbronnen. Dit brengt een veilige voedselvoorziening in gevaar.

Amnesty International voert actie om te zorgen dat de Nigeriaanse overheid en de grote oliemaatschappijen hun verantwoordelijkheid nemen. In een petitie vraagt Amnesty de overheid in Nigeria om objectief onderzoek te doen naar de gevolgen van de oliewinning en die onderzoeken openbaar te maken voor iedereen. Ook vraagt Amnesty om een uitgebreide schoonmaakactie in de vervuilde gebieden.

Amnesty Nijmegen heet iedereen van harte welkom op 10 december!

  • Datum: 10 december
  • Tijd: 17.00 start fakkeltocht, 18.30 einde fakkeltocht en start Party for Peace
  • Plaats: Mariënburgplein (start fakkeltocht) en café Allicht, Hertogstraat (party en fototentoonstelling)
  • Meer informatie: Amnesty Nijmegen: www.amnestynijmegen.nl en www.amnesty.nl