Verslag Open Avond 12 november 2009

geplaatst in: Verslagen | 0

Hier het verslagje van de Open Avond van donderdag 12 november. Met aandacht voor de lokale politiek en onderwijs en de omstreden plannen voor het Huis van de Topsport in het Goffertpark.


Nijmeegse politiek

Op 3 maart 2010 zijn er gemeenteraadverkiezingen in Nijmegen. D66 lijkt groot te worden en de Pvda lijkt te gaan verliezen. Verschuivingen gaan in ieder geval plaats vinden. Zoals het er nu uit ziet zal D66 samen met Groenlinks en de VVD gaan regeren in Nijmegen. Het is zaak om Groenlinks ervan te overtuigen dat dit geen goed idee is, en dat ze de SP i.p.v. de VVD erbij moeten houden. Ook D66 moet SP kiezen en niet de VVD. Wat gaan we hiermee doen? De volgende keer gaan we het hier verder over hebben.

Gesubsidieerde arbeid

Er is veel kritiek op Depla’s plan om te bezuinigen op gesubsidieerde arbeid. Depla heeft nog niet met organisaties gepraat.

Verhoging collegegeld 2e studie

Door de tweede kamer is een plan van Plasterk goedgekeurd om het collegegeld voor een tweede studie ‘vrij te geven’. Pasterk verwacht dat een tweede studie straks tussen de 4000 en 16.000 euro aan collegegeld per jaar gaat kosten. ( Dat is tussen de 363 en 1450 per maand!) Universiteiten antwoorden nog niet op vragen hoeveel zij gaan vragen aan collegegeld voor een tweede studie. Het plan moet nog door de eerste kamer worden goedgekeurd.

Huis van de topsport

Het huis van de topsport is opgenomen in het collegeakkoord. Depla heeft het uitgewerkt. 1,5 miljoen euro is vrijgegeven voor de ontwikkeling van het plan. De totale investering wordt geschat op 85 miljoen euro. Er komen drie soorten huurders: 1. topsportverenigingen (hebben weinig geld), 2. NEC (hebben geen geld), 3. markthuur zoals de HAN en de St. Maartenskliniek ( deze zouden vooral geld op moeten brengen). Van de huur van deze laatste partijen zou de 1,5 miljoen euro die geleend wordt, terugbetaald moeten worden. De Maartenskliniek heeft gezegd dat ze zich terugtrekken als het huis van de topsport niet in het Goffertpark komt.

Vanuit de buurt de Hazekamp komen veel negatieve reacties op het huis van de topsport. Mensen zijn vooral bang voor nog mee verkeer in de wijk.

Er wordt gezegd dat je jezelf (de gemeente Nijmegen) met een investering van 1,5 miljoen en eventueel nog meer afhankelijk maakt van commerciële partijen. Financieel is het huis van de topsport een bodemloze put (kijk naar Triavium en Gelredome).

Vooral de financiële kant van het huis van de topsport wordt nu belicht. De groene kant en het verkeer worden nog nauwelijks genoemd als tegenargumenten.

Begin december (4 december?) is er meer duidelijk over welke varianten van het huis van de topsport er zijn. Het besluit met welke variant er verder wordt gegaan volgt waarschijnlijk in januari.

Agenda volgende open avond:

–        Nijmeegse verkiezingen 3 maart 2010
–        Nijmegen, fair trade stad
–        Update over het huis van de topsport

De volgende Open Avond vindt plaats op donderdag 10 december vanaf 20:00 uur in de Klinker, Van Broeckhuysenstraat 46.