Turkse filmtrilogie over migratie en verzet

geplaatst in: Kunst & cultuur | 0

Filmcafé Onderbelicht organiseert de komende weken in samenwerking met Doorbraak een filmtrilogie met maatschappelijke films uit en over Turkije rond de thema’s migratie en verzet. De filmavonden zijn gratis en vinden plaats op de woensdagen 18 november, 2 december en 16 december.

We worden tegenwoordig overweldigd door politici en opiniemakers die het alleen nog maar hebben over ongewenst gedrag van “allochtonen” en de noodzaak dat ze inburgeren in Nederland. Tijd om de rollen om te draaien en ons eens te verdiepen in een land waar tot voor kort nog zo gretig goedkope arbeidskrachten vandaan gehaald werden.

Wat weten we in Nederland eigenlijk over Turkije? Wat weten we over de linkse beweging in dat land? Wat gebeurde er in 1968? En welke politieke filmmakers heb je daar eigenlijk? In de Nijmeegse afdeling van Doorbraak zijn relatief veel Turkse Nederlanders actief en die hebben een aantal films voorgedragen. Bij twee van de voorstellingen wordt een introductie verzorgd. Kom dus kijken naar drie bijzondere films.

Woensdag 18 november / soep 18:30 / film 20:00

Sürü (Turkije, 1978, 123 minuten, drama. Regie: Zeki Okten, scenario: Yilmaz Guney)

Met gastspreker Cengiz Caglar

Een oude herder, wiens schapen per trein naar Ankara gebracht moeten worden, schrijft alle rampspoed toe aan zijn zwijgzame en ongelukkige schoondochter Berivan. Een indrukwekkend document van een zowel menselijke als maatschappelijke tragedie. – Deze voorstelling zal worden bijgewoond door de beginnende Turkse filmmaker Cengiz Caglar van stichting Raywan. Hij zal vertellen over de politieke aspecten van het leven en de films van de legendarische filmmaker en scenarist Guney.

Woensdag 2 december / soep 18:30 / film 20:00

Reise der hoffnung (Zwitserland/Turkije, 1990, 110 minuten, sociaal drama. Regie: Xavier Koller.)

Reisverhaal over bedrogen Turkse boeren op weg naar het Beloofde Zwitserland. Wij volgen een vader en een moeder die met een van hun zeven kinderen hun boerderijtje verlaten voor de lange reis naar het Zwitserse chocoladeparadijs. Het begint veelbelovend maar spoedig maken ze kennis met de Zwitserse grenspolitie en de koehandel in Turkse plattelandsbewoners als werkkrachten voor de fabrieken van het welvarende Zwitserland. De film kreeg in 1991 een Oscar voor de beste niet-Engelstalige film, maar is in Nederland nauwelijks meer te zien of te huren. Gebaseerd op een ware geschiedenis.

Woensdag 16 december / soep 18:30 / film 20:00

Devrimci Gençlik Köprüsü (Turkije, 2007, 84 minuten, documentaire. Scenario: Bahriye Kabadayi.)

Met introductie door Bektas Ugural

In 1968 bouwde een groep studenten een brug over de Zap-rivier bij Hakkari, de meest oostelijke Koerdische stad in Turkije. Het was een protest tegen de grote investeringen die gedaan werden bij de bouw van de brug over de Bosporus in Istanbul, en tegen de ongelijkheid tussen oost en west. Met een korte inleiding.


Onderbelicht organiseert elke eerste en derde woensdag van de maand filmavond in De Klinker (Grote Broek) in Nijmegen. Van broekhuysenstraat 46, Nijmegen

Meer info: www.grotebroek.nl en www.doorbraak.eu