Nicaraguaanse muurschildering in Nijmegen

geplaatst in: Kunst & cultuur | 0

Op vrijdag 2 oktober is op de St. Maartenschool, een school voor kinderen met een lichamelijke of meervoudige beperking in Nijmegen, een kleurrijke muurschildering onthuld. Het kunstwerk is gemaakt door de Nicaraguaanse Tania Guttierrez, samen met de leerlingen van de school. Ze was in Nijmegen op uitnodiging van de Stedenband Nijmegen-Masaya. Het thema van de schildering is Millenniumdoel 2: “Alle kinderen naar school”.

De leerlingen maakten tekeningen van hun school en wat de school typeert, hierop baseerde Tania het ontwerp voor de schildering, die is gemaakt op een binnenmuur vlakbij de hoofdingang van de school. Afgelopen maandag bracht de Nicaraguaanse het ontwerp aan en de hele week hebben de kinderen in groepjes geholpen met het inkleuren. Ze genoten van het schilderen en maakten tegelijkertijd gebruik van de mogelijkheid om Tania van alles te vragen over Nicaragua.

 

Het resultaat is een prachtig kunstwerk waar de leerlingen terecht trots op zijn. Tijdens een feestelijke bijeenkomst werd vandaag de muurschildering onthuld door Anneke Kamps, de voorzitter van de kunstcommissie van de St. Maartenskliniek. In de schildering herkenden de scholieren veel elementen die voor hen een vast onderdeel zijn van een dag op school. Zoals de taxi, die veel kinderen naar school vervoert, een kind dat leest, een gitaar en een boom, vanwege de bosrijke omgeving van de school. Verder een wereldbol met verschillende kinderen erop, waaronder een kind in een rolstoel. Een speciale plek op de muur is voor het portret van Gilles Geschiere, directeur van de school en geliefd bij alle leerlingen. Onder de schildering staan letterlijk de handtekeningen van de leerlingen die meewerkten aan het project.

 

Het muurschilderproject en de aandacht voor Nicaragua tijdens de lessen maken de kinderen ervan bewust dat het niet overal ter wereld vanzelfsprekend is om naar school te gaan, zeker niet als je gehandicapt bent. Millenniumdoel 2 streeft ernaar dat in 2015 alle kinderen overal ter wereld naar school gaan. Via onderwijsprojecten in Masaya probeert de SSNM hier een bijdrage aan te leveren.

Bron: Stedenband Nijmegen-Masaya