Nieuwe website van Nijmeegse ontwerper over visueel verzet

geplaatst in: Kunst & cultuur | 0

Graag wil ik jullie een project voorstellen dat voor veel bezoekers van deze site heel interessant kan zijn. Op www.visueelverzet.nl vind je een online boek over hoe kunst en grafisch ontwerp als actiemiddel kunnen worden ingezet.

Waarom bereiken sommige acties gemakkelijk een groot publiek en blijven andere obscuur? Waarom dringt de ene boodschap wel gemakkelijk door tot het grote publiek en kunnen andere groepen hun boodschap roepen tot ze omvallen zonder dat het indruk maakt?

Aan de hand van heel veel voorbeelden van goede geëngageerde kunst, ontwerp en goede actiecampagnes, ondersteund door theorieën uit de communicatiewetenschap, sociale psychologie en soortgelijke hoeken geef ik een inzicht in de werking van creatief verzet, waar als creatieve actievoerder de mogelijkheden liggen en waar je zoal de typische valkuilen kunt verwachten. Culturele grammatica en scripts, zenders, ontvangers, communicatiekanalen, vervreemding, overidentificatie en identiteitscorrectie: een breed scala aan theorie komt aan bod, gelukkig wel aan de hand van veel verhelderende voorbeelden en filmpjes.

Dit boek begon in 2006 als scriptie voor de kunstacademie. Die scriptie heb ik afgelopen zomer opgefrist en in een werkloze zomerweek omgebouwd naar een blog-essay / online boek. Hiermee wil ik bijdragen aan een basiskennis van de werking van communicatie-processen onder creatieve activisten en de mogelijkheden die er zijn om daarop in te spelen. Verder is dit een experiment in wat een boek tegenwoordig meer kan zijn dan een papieren, gebonden, gelijmd stuk drukwerk. De tekst leende zich goed voor verwerking online, zodat de concepten en voorbeelden kunnen worden gelinkt aan relevante pagina’s en films elders op het internet. Je kunt dit boek dan ook van begin tot einde  lezen, zoals bij de klassieke, papieren versie, maar je kunt de onderwerpen ook individueel bekijken. De teksten zijn zoveel mogelijk zo geschreven dat je ze onafhankelijk van elkaar kunt begrijpen.

Anyway, ik hoop dat jullie d’r wat aan hebben en wens jullie veel kijkplezier. Mocht je nog es plek hebben voor een workshop over dit onderwerp, dan geef ik die graag. En je kunt bij mij natuurlijk ook altijd terecht voor alle ontwerperij – ik kan altijd nieuwe projecten gebruiken, voor goeie doelen zeker ook wel eens voor niks 🙂