Nacht van de Vervanging: red de noodopvang voor vluchtelingen

geplaatst in: Migratie & antiracisme | 0

In de Nacht van de Vervanging op dinsdag 8 september 2009 geven Nijmeegse wethouders en raadsleden voor een nacht thuis onderdak aan dakloze vluchtelingen die rechtmatig in hun stad verblijven. Overdag worden in het centrum flyers uitgedeeld met informatie over het mogelijke verdwijnen van de noodopvang voor vluchtelingen. ‘s Avonds is er een uitgebreid programma met debat, film en expositie in de Klinker.

Dinsdag 8 september | 20:00 uur | De Klinker | Van Broekhuysenstraat 46

 

Dreigend verbod op noodopvang voor vluchtelingen

Het gaat hier om gezinnen met kinderen, ouderen en alleenstaanden die je niet zomaar op straat kunt zetten! Ze zijn hier rechtmatig omdat ze wachten op de uitslag van een toelatingsprocedure, bijvoorbeeld vanwege medische redenen, schrijnendheid of omdat ze buiten hun schuld niet terug kunnen keren naar hun herkomstland.

Ze mogen hier wel zijn, maar mogen niet werken en worden op straat gezet zonder bron van inkomsten.

Dat kan niet.

Het Rijk dreigt deze Noodopvang voor rechtmatig verblijvenden te verbieden vanaf 1 januari 2010. Dit is onmogelijk als het Rijk niet zelf de verantwoordelijkheid neemt voor de opvang van iedereen die rechtmatig in Nederland is. Ook vele gemeenten willen niet aan dit noodopvang-verbod meewerken. De gemeentes hebben immers een zorgplicht voor al hun inwoners.

Met de Nacht van de Vervanging op 8 september 2009 benadrukken we het belang van de gemeentelijke Noodopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers.

Het gaat hier om mensen die nog rechtmatig in Nederland verblijven. Daarmee protesteren we tegen de plannen van het rijk om volgende jaar alle noodopvangen voor uitgeprocedeerden te sluiten.


Programma Nijmegen

In Nijmegen vindt tijdens de Nacht van de Vervanging een uitgebreid programma plaats. Overdag worden in het centrum van Nijmegen flyers uitgedeeld met informatie over het mogelijke verdwijnen van de noodopvang voor vluchtelingen.

In de avond is vanaf 20.00u een bijeenkomst in café De Klinker, van Broekhuysenstraat 46, Nijmegen.
Programma:

  • Ontvangst raadsleden en de wethouder van Zorg & Welzijn
  • Presentatie van de problematiek van vluchtelingen zonder
    verblijfsvergunning
  • Discussie onder leiding van een panel
  • Vertoning van de documentaire “Dutch Detention 2006”
  • Expositie van foto’s van bootvluchtelingen

Organisatie: Stichting GAST, Stichting SNOV en SUN

Contact:
Stichting GAST
Tweede Walstraat 19
6511 LN  Nijmegen
tel: 024-3294250
www.stichtinggast.nl

Bron & meer achtergrondinfo: www.nachtvandevervanging.nl