Goed nieuws voor Cultuurspinnerij de Vasim

geplaatst in: Kunst & cultuur | 0

Cultuurspinnerij de Vasim kreeg onlangs positieve reacties van verschillende Nijmeegse wethouders op het plan dat de Vasim samen met corporatie Standvast heeft ontwikkeld. Er moet nog worden onderhandeld over de aankoopsom, maar de kans dat deze unieke culturele broedplaats voor Nijmegen behouden blijft is groter dan ooit.

Op zondag 19 april houdt de Vasim een Open Dag | 13:00 – 19:00 | Winselingseweg 41

Behoud cultuurspinnerij dichterbij dan ooit

In De Gelderlander van 19 maart 2009 zeggen de wethouders Kunst en Depla zijn zeer gecharmeerd te zijn van het plan van corporatie Standvast – ook al eigenaar van het bolwerk de Grote Broek – en de Cultuurspinnerij om het fabriekscomplex de Vasim in West te kopen. Zij willen met de twee partijen verder praten over hun voorstellen:          

“Kunst sprak woensdagavond over een `inspirerend verhaal`. De Cultuurspinnerij huurt de Vasim al enige jaren en biedt ruimte aan vijftig bedrijfjes van kunstenaars en andere culturele ondernemers. Vorig jaar wilde de Cultuurspinnerij de Vasim ook al kopen. Destijds wees de raad dit af. Maar met Standvast als partner hebben de wethouders meer vertrouwen in een goede invulling en een betrouwbare financiele exploitatie. De wethouders zijn bereid om de reeds gestarte openbare aanbesteding te stoppen en met Standvast te gaan praten. Woensdag kregen ze hiervoor steun van de raadsfracties. Toch is het nog geen gelopen race. Er moet nog over de aankoopprijs onderhandeld worden. De wethouders willen ook garanties voor een culturele bestemming op lange termijn.” (bron)

Eerder werd door de gemeente Nijmegen nog een prijsvraag uitgeschreven voor de invulling van het pand. Hiermee werd het bestaande plan van de huidige gebruikers gepasseerd. De SP Nijmegen legt uit waarom de wethouders nu plotseling wel enthousiast zijn over het plan van de gebruikers zelf: 

“(D)e recessie heeft om zich heen gegrepen en projectontwikkelaars laten het afweten. Ze wachten op betere tijden. Voor de huidige Vasim is dit misschien wel een gunstige ontwikkeling want zij zijn gewoon doorgegaan met het zoeken naar een oplossing, die zo lijkt het, nog nooit zo dichtbij lag.” (bron)

Download hier het plan van Standvast en Cultuurspinnerij De Vasim

Open Dag

Als je wilt weten wat er zoal gebeurt op en rond het enorme fabriekspand, dan moet je zeker een kijkje gaan nemen op de open dag op zondag 19 april. Demonstraties, workshops, en unieke exposities in elke hoek. Van beeldanimatie tot een zelfgeslagen penning. Bouw mee aan een lattedraal of een bamboebouwerk. Verrassend theater, muziek, vomgeving, video-installaties, circus, Graffiti, jongleren: het is er allemaal. Optredens van onder andere Zo Moeilijk, de nieuwe hiphopsensatie van Nijmegen, die zijn wortels in de Vasim heeft.

Zie hier het programma