Sinti & Roma Filmtrilogie

geplaatst in: Migratie & antiracisme | 0

Pretty Dyana is een innemend portret van vier Roma families die gevlucht zijn uit Kosovo en leven van het verzamelen van oud papier en flessen. Hiervoor gebruiken ze omgebouwde klassieke Citroën Dyanes en 2CV’s. Na de voorstelling volgt een akoestisch optreden door Bastiaan en vrienden. Zij spelen traditionele gypsy muziek, jazz, bossa nova en rumba gitana.

PRETTY DYANA

Dinsdag 2 december 2008, 18.30u, Café de Bijstand (Van Welderenstraat 104) Filmavond met soepcafé en live muziek.

 

UITGELICHT: DE KRITIESE FILMERS

Dinsdag 16 december 2008, 20.00 uur, Extrapool (2de Walstraat 5)
Interview, filmfragmenten en hoofdfilm.
 
Vanavond komt filmmaker Bob Entrop vertellen over de Kritiese Filmers, het allereerste filmkollektief dat in Nederland is opgericht (begin jaren zeventig). Zij kenmerkten zich door hun focus op de inhoud en de zeer minimalistische vormkeuze om die inhoud te communiceren. Dit als tegenreactie op het feit dat (film)kunst te vaak alleen maar om de vorm draaide. Aan de hand van korte filmfragmenten uit de begintijd van de Kritiese Filmers zal Bob Entrop een gesprek voeren met Onderbelichter Hark’oh. Er zal gepraat worden over film als politiek actiemiddel in de jaren zeventig en hoe Bob Entrop daarop terugkijkt na zoveel jaar. Is Bob Entrop nog steeds overtuigd van het feit dat een goede film met inhoud geen vormgevelijke vertaling nodig heeft? Na de pauze zal zijn recentere film Zigeunermuziek Doet Pijn vertoond worden.


EEN VOLK ZONDER EIGEN LAND

Dinsdag 6 januari 2009, 20.00 uur, De Revolutie (Parkweg 98)
Filmavond met gastspreker.

Een Volk Zonder Eigen Land is een bijzondere verfilming van het dagelijks leven op enkele Sinti kampen in Nederland. In de film passeert een grote groep mensen de revue. Regisseur Bob Entrop is al jaren gefascineerd door het leven van Roma en Sinti en hun bijzondere gebruiken, codes en taboes. Hij probeert de geplaagde gemeenschap beter te begrijpen. In zijn film stelt hij vindingrijke vragen. Meermalen wordt hem echter duidelijk gemaakt dat iets hem niets aangaat of dat over ‘dat soort zaken’ niet wordt gesproken. Zeker niet voor een camera. Toch lukt het hem een tipje van de sluier op te lichten. De film zal ingeleid worden door een gastspreker en na de film is er ruimte voor discussie.

Over Onderbelicht

Onderbelicht is het kollektief van De Grote Broek dat filmvertoningen verzorgt. Tot de verbouwing klaar is, zullen de films op verschillende locaties binnen Nijmegen vertoond worden (o.a. Café de Bijstand, Extrapool en in de Revolutie). Voor of na iedere voorstelling zijn er extra activiteiten zoals life muziek, lezingen en discussies. Indien mogelijk is er voor de vertoning een soep-café.