Burgerinspectie Kamp Zeist

geplaatst in: Migratie & antiracisme | 0

Op zaterdag 15 september 2007 organiseert het platform Burgerinspectie Kamp Zeist een massale burgerinspectie bij Kamp Zeist. Ga mee met de bus vanuit Nijmegen!

In Nederland worden geïllegaliseerde migranten of vluchtelingen opgesloten zonder enige vorm van proces en zonder strafbare feiten te hebben gepleegd – vluchten is immers geen misdrijf.

In plaats van structureel iets te veranderen aan de oorzaken van migratie, armoede, oorlogen of ecologische catastrofes, worden er in Nederland allerlei pogingen ondernomen om de grenzen hermetisch af te sluiten. Vluchtelingen of migranten die er desondanks toch in slagen om Nederland te bereiken, worden uitgesloten, zo snel mogelijk afgewezen, of, wanneer justitie of vreemdelingendienst de kans krijgt, opgesloten en al dan niet gedeporteerd.

De overheid houdt geïllegaliseerde vluchtelingen of migranten buiten het blikveld van de samenleving gevangen in de cellen van zogeheten vertrek- en uitzetcentra. Dergelijke centra bevinden zich veelal op moeilijk bereikbare lokaties: industriegebieden, havens, op vliegvelden, of in de bossen, zoals ‘Kamp Zeist’. In een vertrekcentrum als Kamp Zeist heerst een regime dat erop gericht is gevangenen psychisch te breken, zodat zij uiteindelijk bereid zijn mee te werken met ‘terugkeer’, wat vaak betekent: op straat belanden.
Wie in ‘Fort Nederland’ ongewenst is, wordt weggestopt, monddood gemaakt. Voor wie hier weg moet, lijken zelfs geen mensenrechten meer te gelden. Dit betekent in de praktijk dat gevangenen zeer lang in hun cel zitten, weinig tot geen juridische ondersteuning krijgen en in zeer beperkte mate toegang hebben tot medische zorg.

Op zaterdag 15 september 2007 organiseert het platform Burgerinspectie Kamp Zeist een massale burgerinspectie bij Kamp Zeist. Mensen zullen het terrein van het detentiecentrum betreden om zichzelf van de situatie daar op de hoogte te stellen en de aandacht van de buitenwereld op de opsluiting van onschuldige mensen te vestigen. Het is belangrijk dat de omstandigheden waarin de gevangenen verkeren breed onder de aandacht gebracht worden. Het is onze plicht om deze afschuwelijke misstanden te controleren en aan de kaak te stellen.

Meer info & bron: http://www.burgerinspectie.nl

Er rijdt ook een bus vanuit Nijmegen en Arnhem naar de burgerinspectie. Geef je op door je naam, telefoonnummer en de plek waar je wilt opstappen te mailen naar \n afa@afanederland.org Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken (met als onderwerp: “bus burgerinspectie”).