Staking Novio gaat door

geplaatst in: Economie & werk | 0

Met een massale demonstratie hebben werknemers van busbedrijf Novio op dinsdag 27 maart SP-wethouder Lucassen geconfronteerd met zijn eerdere beloftes over hun werkomstandigheden. Hij kreeg een petitie aangeboden maar wist zich duidelijk geen raad met de kritiek (zie video). Inzet van de acties is de achteruitgang van de werkomstandigheden sinds de gemeente Novio verkocht aan Conexxion. De staking blijft doorgaan, ook dit weekend, tot er serieus op de eisen wordt ingegaan.

De demonstratie van dinsdag starte net als de staking direct na de ochtendspits vanaf voetbalclub SCH om vanaf daar op te rukken naar het stadhuis. Hier werd zoals op het filmpje te zien is SP-wethouder Lucassen een petitie en de nodige hartekreten overhandigd. Er werd vooral gewezen op het linkse karakter van de SP en het college. ”Jullie zijn hier toch voor de mensen?”, schreeuwde een man de wethouder toe.

 
 
Er was vooral woede in zijn richting omdat het Nijmeegse college eerder had belooft dat bij een overname van Novio de werkomstandigheden er niet op achteruit zouden gaan. De nieuwe eigenaar Conexxion wil hier niet in mee gaan, en ook niet het landelijke CAO voor buschauffers afsluiten.  De werknemers van Novio verwijten de Nijmeegse gemeente ondanks de eerdere beloftes een slappe houding. Ze willen dat er stappen worden ondernomen tegen Conexxion. Lucassen gaf slechts aan (”voor pasen”) een nieuw gesprek met hen te willen aangaan, maar daar mogen geen vakbondsbestuurders bij zijn. De actievoerders spraken de hoop uit dat het geen 1 april grap zou zijn, en dat er nieuwe acties zullen volgen als er niet aan hun eisen wordt voldaan. Bijna alle 300 werknemers van Novio doen mee aan de staking, terwijl vooral de buschauffers worden getroffen door de nieuwe arbeidsomstandigheden.
 
 
Op vrijdag, de vijfde stakingsdag, werd besloten dat ook dit weekend geen bussen zullen rijden. Zondagavond zullen de leden van de vakbonden bepalen of er serieus naar hen is geluisterd. Is dit niet het geval dan zullen de werknemers ook volgende week niet meer in de bussen stappen.

Zie ook: CNV Bedrijvenbond en FNV Bondgenoten