Theater Rast – Sivas

geplaatst in: Kunst & cultuur | 0

Honderden intellectuelen, kunstenaars, musici, dansers en dichters uit heel Turkije bezoeken in 1993 het Pir Sultan Abdal Festival te Sivas. De vertaling van passages uit De Duivelsverzen van Rushdie, in opdracht van Aziz Nesin, wordt door zo’n 500 religieuze fundamentalisten aangegrepen om te demonstreren. Binnen een dag groeit het aantal sympathisanten tot een menigte van 10.000 en meer. Ze belegeren Hotel Madimak waar een deel van de gasten verblijft. Overheid, politie en leger grijpen niet in. Het hotel wordt in brand gestoken en 35 mensen komen om.

woensdag 31 januari 2007 | Lux | 21.00 uur | Entree €12,50

Uit welke ‘oersoep’ ontstond de fatale aaneenschakeling van gebeurtenissen?
Regisseur Åžaban Ol en schrijver Paul Pourveur dagen elkaar opnieuw uit met een controversieel onderwerp. Ze nemen het drama van Sivas als uitgangspunt voor een voorstelling over intolerantie jegens afwijkende, tegendraadse en vrije ’geesten’. Met historische diepgang en actuele bevlogenheid geven ze stem aan slachtoffers en overlevenden. Een fictieve reconstructie.

Tekst Paul Pourveur. Regie Åžaban Ol. Spel Lale Freie, Erik Koningsberger, Funda Müjde, Dewi Evita Reijs, Ergun Åžimsek, Murat Toker. Vormgeving Bülent Evren. Lichtontwerp Dirk Blom. Kostuums Katrin Bombe. Productieleiding Dorita Megens.

www.rast.nl